TeppoNygren1

Sillä sipuli!

Olen yrittänyt kasvattaa erilaisia sipuleita. Joku on menestynyt ja joku ei.  Ihastuin perulaiseen makeaan sipuliin ja sitä olen huonolla menestyksellä yrittänyt kasvattaa parina kesänä. Ensimmäisenä kesänä ruohonleikkuukone ajoi niiden päältä ja toisena kesänä ne vaan kuihtuivat. Hiukan liian vähäisestä hoidosta ja huolenpidosta tietysti kyse. Ensikesänä aion ryhdistäytyä ja kiinnostukseni on herännyt Walla walla sipulien suhteen. Jotkut ajavat pitkiäkin matkoja saadakseen hankittua Walla walla sipuleita ja laittavat kuvia nettiin, kun heillä on auton tavaratila täynnä niitä. Vuodesta toiseen sama ruljanssi. Niiden sipuleiden täytyy olla hyvin herkullisia, tai niissä on jotakin erikoista. Mahtaakohan kukaan kasvattaa walla walla sipuleita, tai onko kukaan yrittänyt niitä kasvattaa. Tietääkö joku jotakin walla walla sipuleista. Mikä niissä on erikoista?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En ole kuullutkaan, mutta salottisipuli on minusta hyvää. Sipulit tykkäävät tuhkasta ja sitä levittämällä kirpat ja muut öttimönkiäiset pysyvät loitommalla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Äiti kylvi sipulimaalle kehäkukkia enkä tullut kysyneeksi miksi, mutta ehkä nekin jotain torjuvat.

Joku wanhan ajan opas voisi olla hyväksi:

http://wikikko.info/wiki/Kumppanuuskasvit

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Kyllä salottisipuli on tuttu ja ei vaan tule nyt heti mieleen, missä sitä olen käyttänyt. Sitä kyllä löytyy kaupoistakin. Tuota tuhkaan liittyvää asiaa en tiennytkään. Täytyy kokeilla. Useita lajikkeita varten kun vertailupenkit tekisi ja kaikkia erilaisia konsteja soveltaisi eri penkeissä kasvatuksen suhteen, niin joku voisi menestyä paremmin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei täälläkään tietoa, ja sipulinkasvatuksenikin keskittyy lähinnä monivuotisiin salaattiin pilkottaviin: parvekkeellakin on iso ruukku ruohosipulia, maalla myös ilmasipulia ja tänä keväänä hankin pillisipulin siemeniä, odottavat kylmäkäsittelyä.

http://www.pellervo.fi/pellervo/5_99/ensiherk.htm

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Ruohosipuli on myös kiva. Ruohosipulia en ole kasvatellut, kun sitä on lähes aina ollut saatavilla kaupoistakin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Mielenkiintoista,että haku..valla valla,tai valla valla sipuli..ei anna koneelta mitään?? Wiki kertoo,että sipuli eli laukkakasvien ryhmään kuuluu 1200 ja risat,niin voihan se siinä porukassa sielä jossain sitte piileskellä.Kuukkelista loytyi kuvahaulla jotain,mutta ei sieltäkään voinut mitään päätellä..ruoka-annosten kuvia enimmäkseen.Voisko ollakkin,että valla valla sipuli oliskin,jokin tietyllä tavalla valmistettu sipuli..vaan ehkei.. taisitkin sanoa,että hakevat kaukaa ja kuviakin lastista laittaneet.Jotain toi valla valla takaraivossa soittelee,vaan ei nouse pintaan nyt.
Mitäpä ois maailma ilman sipuleita hyvää raakana tai miten sitten milloinki valmistettuna.

T Piepponen

Ei ole tullut kuultua aiemmin, mutta haettiinpa vähän tietoa.

"The Walla Walla sweet onion is named for Walla Walla county in Washington where it is grown.[1] Its development began around 1900 when Peter Pieri, a French soldier who settled in the area, brought a sweet onion seed from the island of Corsica with him to the Walla Walla Valley.[2] This sweet onion was developed by selecting and reseeding onions from each year's crop that possessed sweetness, jumbo size, and round shape."

Makea, iso sipuli. Luulisin että mikä tahansa makea iso sipuli maistuu melko samalta. Erittäin makeaksi, isoksi ja rapeaksi väittävät Walla walla sipuleita.

https://www.youtube.com/watch?v=diZFXjvNwIo

Siinä ukko selostaa Walla Wallan kasvatuksesta. Videon pääopetus: Raappaa juurenniskan ympäriltä multa pois, että sipuli turpoaa.

Siemeniä ainakin näyttää löytyvän ihan normihaulla.

http://www.nickys-nursery.co.uk/garden-shop/seeds/..., toimittaa kai suomeenkin.

Hyvähän niitä on paistaa pannulla veneretken jälkeen illansuussa. Isoja sipulirenkaita nimittäin.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Tiesin että se sipuli kasvaa ainakin Yhdysvalloissa ja kävi mielessäni että sitä voisi kasvaa täällä suomessakin, tai sitten sitä voisi yrittää kasvattaa täällä. Joka vuosi muutama henkilö laittaa kuvia fb sivuilleen, joissa auton tavaratila on täynnä walla walla sipuleja ja ovat toistasataa kilometriä ajaneet autoilla ihan vaan hakeakseen niitä sipuleita. Ilmeisesti ei sitten ole kovin tunnettu sipulilajike täällä suomessa. Sen täytyy olla todella hyvää, kun sen saamiseksi ajetaan niin pitkä matka. Ihmetyttää kyllä, että miksei sitä sitten kasvateta siellä missä henkilöt asustaa, koska ei kai alle kahdensadan kilometrin matkalla ilmastokaan voi muuttua niin paljoa ettei se kasvaisi muualla kuin jossakin tietyssä paikassa. Varsin kummallista?

T Piepponen

Ihmiset ovat tosiaan kummallisia. Sellaisetkin joita ei pidetä kummallisina.

Kasvattavatko siis suomessa tuota lajiketta? Sieltähän sitten saisi siemenmukuloita niin ei tarviais ajella. Tietysti jos ei halua kasvattaa niitä tai ei pysty niin sitten on ajeltava eestaas sipulin himoissaan.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren Vastaus kommenttiin #11

Walla walla sipulin siemenet ovat matkalla kohti suomea. Tällaisella pohdiskelulla sekin asia saatiin käyntiin.

T Piepponen Vastaus kommenttiin #12

Hyvä että jotain hyötyä oli pölinöistä. Kerrohan sitten kesemmällä miten etenee sipulin kasvatus. Suomen kesä tuottaa parhaimmillaan erittäin maukkaita eteerisiä öljyjä erilaisiin kasveihin.

...perkle...taidan itsekin tilata.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

No ni..näinhää tää käypkii ihan hyvin..hää onkii iso ja makee.Meillehän suomessa tulee tossa kevään korvilla,kun vahat sadot alkaa olla loppu tai jo huonompaa,tollaista isoa tuontisipulia,joka on kuitenkin käsittääkseni ollut tavallista keltasipulia,miedompaa,makeampaa ja mehukkaampaa.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Aseta sipuleille automaattinen kastelujärjestelmä. Sellainen usein saa mieheltä enemmän huomiota kuin puutarha yleensä kun tulee säätämistä, observointia ja optimointia; tiiraillessa saattaa tulla hoidettua hoidettua kasvejakin. Leikkurikin saattaa todennäköisemmin väistää sitten.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset