TeppoNygren1

Tuntemuksia tupakointia lopettaessa

  • Tuntemuksia tupakointia lopettaessa

  Vasta muutaman päivän olen ollut polttamatta ja välillä iskee tupakan tuska. Erilaisia keinoja on nyt tullut kokeiltua tupakan tuskan lievittämiseksi ja huomannut myös, että mitkä asiat lisäävät himoa tupakointiin. 

 Ensimmäisenä kokeilin nicorette imeskelytablettia, mutta ne ovat niin samperin pahan makuisia ja niiden jälkeen tuntuu kuin olisi vetänyt jotakin venäläistä mahorkkaa. Nicoretteen voi myös jäädä koukkuun, joten sen suljin yhden kertakokeilun jälkeen pois.  Makeisista menthol makeiset vievät vähäksi aikaa tupakan himon, mutta eivät pitkäksi aikaa. Eukalyptus menthol vie hieman pitemmäksi aikaa, mutta pian täytyy  toinen makeinen kuitenkin ottaa. Piparminttu makeinen oli makeisista kaikkein huonoin, sillä heti makeisen loputtua teki mieli tupakkaa, vaikka se hetkeksi veikin tupakan himon. 

 Kahvin jälkeen tekee kaikkein eniten mieli tupakkaa ja jos ei ole polttanut tupakkaa, niin tekee mieli myös kahvia. Kahvi ja tupakka muodostavat yhdessä sellaisen kuvion,  mikä vaikeuttaa tupakoinnin lopettamista. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että jos kahvin kanssa syö vaniljarinkelin, ettei tekisi mieli tupakkaa. Kokeilin varmuudeksi kahvia ja pullaa, sekä kahvia ja kinkkusämpylä.  Vanilja rinkelissä tuntuu siis olevan jotakin sellaista mikä vaikuttaa, eikä kyse ole mistään kuvittelusta.  

  Tupakointiin kuuluu myös jotkin rutiinit ja joitain rutiineita olen toteuttanut, vaikken ole tupakoinut. Esimerkiksi silloin kun poltti, niin loi mielikuvan siitä että oli tekemässä jotakin kun meni tupakalle. Oli siis päämäärä. Kun ei ole mitään tekemistä, niin silloin mennään tupakalle. Nyt kun ei polta, niin tulee välillä tilanne että pitää laittaa kengät jalkaan ja lähteä ulos tupakalle. Ei tietenkään ole tupakkaa kun on lopettanut ja olen jatkanut matkaani autotalliin ja järjestelen sitä sen aikaa, kuin olisi mennyt tupakoimiseen. Sisälle tullessa on hieman samanlainen tunne, kuin olisi käynyt tupakalla. Ei tupakointiin liittyviä rutiineita niin hirvittävästi ole, mutta jollain tavalla tupakoimisesta irrottautumista helpottaa se kun ei luovu kaikista rutiineista, tai jäljittelee niitä jollakin tavalla mutta hyödyllisemmin. Esimerkiksi takkaan olen laittanut tulen kun on tehnyt mieli tupakkaa ja se mielihalu on sillä häipynyt.  

 Nämä pohdiskeluni ja toimet tupakointia lopettaessa saattavat vaikuttaa hölmöiltä, mutta lopettakaa itse tupakointi, jotka niin ajattelette.  Tunnen jonkinlaista ylpeyttä siitä että yritän ja lopputulos on tärkein. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mielenkiintoinen projekti! Selvästikään tarkoituksesi ei ole olla jonkin aikaa tupakkalakossa, vaan pysytellä savuttomana päivä kerrallaan hamaan tulevaisuuteen.

Tupakan yhteys kahviin on sauhuttelijoilla hyvin vahva. "Juodaas nää kahvit ja vetäistään sitten savut..." ja "kahvin päälle maistuu tupakka".

Ja kahvista puheen ollen. Syyskuun lopulla päätin kokeilla kahvitonta elämää. Kuunvaihde tuntui sopivalta hetkeltä panna peli poikki, ja 30.9. n. klo 17 päätin, että tämä sai nyt olla tässä. Päivä, toinen ja kolmas, viikko ja niin edelleen. Vaikeinta oli muistaa, etten kahvittele, ja monesti rutiiniin palaaminen oli todella lähellä.

Kun lokakuun loppu häämötti, kehitin mielessäni mallin kahvittomasta kuukaudesta, jonka olisin kohta vienyt onnistuneesti läpi. Tänä aamuna käänsin seinäkalenterista esiin marraskuun, ja arvaas mitä tein seuraavaksi!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olisi ehkä asiallista tarjota toista vastausmahdollisuutta, mutta mitäpäs tätä ratkaisua pihtaamaan:

Latasin kahvikoneeseen (näitä moderneja sähkökäyttöisiä hilavitkuttimia, joita salakavalasti kertyy keittiön työtasoille) muutaman desin vettä ja kapselin Juhla-Mokkaa. Muki alle ja masiina tulille. Laite lorotteli hitaasti mutta äänekkäästi mukin puolilleen tummanruskeaa - hmm - tavaraa. Sen maku oli kauniisti sanottuna omituinen verrattuna neljän viikon aikana särpimiini teelaatuihin.

Ja sitten alkaakin jossittelu! Olisiko pitänyt jatkaa kahvipaastoa vielä marraskuukin, tai jopa loppuvuosi? Toisaalta: onko välttämätöntä palata kahdeksan kupin tahtiin, vai riittäisikö tästedes kaksi per päivä? Voiko nisti jarruttaa kulutuksensa kohtuukäyttöön, vai ovatko vaihtoehdot todellakin nolla ja satanen?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #7

Jos maistui omituiselta, niin mikset jatka teen juontia? Minun suosikkini on ollut jo lähes 40 v. Earl Grey. Hotel Marina Palacessa siitä tehtiin aikoinaan haudutettua teetä siten, että vuoron alussa laitettiin litran teräskannuun pohjalle aika reilu määrä purua, vettä kannu melkein täyteen ja levylle hautumaan. Kun siitä otettiin, vettä lisättiin, mutta puruja ei vaihdettu vuoron aikana. Muutamassa tunnissa sekin tuli melko kitkeräksi, mutta kyllä se Twinningsin Earl Grey edelleen parasta on. Siis parhaiten fermentoitu tee yleensä. Marina vaihtoi Prince of Walesiin jossain vaiheessa ja sen kyllä huomasi kitkeryydessä.

Minä olen kuitenkin siirtynyt jo aikaa sitten halvempiin merkkeihin, jotka ovat lähes yhtä hyviä. Ruotsista kannoin 80-luvulla muovikasseittain Tower Earl Greytä, joka oli kuitenkin Twinningsin valmistamaa, mutta puolet halvempaa. Rainbown 200 g purupakkauksen lopettaminen taannoin oli kova isku, mutta Xtran iso pakkaus pusseja on kätevämpi ja melkein yhtä halpa. 3 pussia keittimeen ja ½ l. vettä. Muki noin 6 dl.
Hymyilytti aina välillä teehyllyillä kaupassa, kun Rainbow maksoi noin kolmanneksen Twinningsistä.

Kerran yksi työkaveri sanoi terävästi, että juon teeni kahvina. Meillä oli sitten eri systeemit valmistuksessa vaikka samaa työnantajan tarjoamaa teetä juotiinkin.

Tee on ihan oma maailmansa, mutta minä tutkin sen mielestäni riittävän hyvin jo teininä. Sitten vielä -82 ilmestynyt Horst Hammitzschin Zen in the Art of the Tea Ceremony melko tuoreena. Twinningsin pikkupurkkisarjasta se alkoi. Siinä oli kai kaikki Twinningsin (suosituimmat) laadut, ehkä 10 kpl. Lipton teki silloin ihan kuraa ja pitkään sen jälkeenkin, mutta nykyään ihan juotaviakin. Sitä en enää muista milloin huomasin, että nuoruudessani kaikkein kamalin Yellow Label oli muuttunut ihan tavalliseksi teeksi. Liptonin ensimmäinen Suomessa myyty Earl Grey oli myös ihan kamalaa, mutta nykyinen lienee ihan ok. Ei ole mitään syytä ostaa.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Toivoakseni pystyn lopettamaan. Joitain fasekavereita on myös yv:nä ottaneet yhteyttä ja lupasivat ryhtyvänsä myös talkoisiin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kyllä se ruuan jälkeen se pahin himo oli. Minä tosin en juo kahvia ja teen tai muiden juomien välillä en eroa ole koskaan havainnut. Paitsi alkoholi..

Pari viikkoa sitten tuli täyteen neljä vuotta höyrystämistä ja parin viikon kuluttua neljä vuotta viimeisestä sikarista tai yleensä palavasta tupakasta. Paluuta ei missään nimessä ole. Niin pahalta maistui se viimeinen.

E-nestettä laimensin äskettäin nikotinin osalta 10:stä 5,4:ään mg/ml. Aloitin aikoinaan 24:llä (vahvin yleisesti saatava) ja sitten tiputin 10:een, kun kerran tuli huono olo. Kummallakaan kerralla en ole huomannut mitään erikoista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Muista lisätä liikuntaa, tupakoinnin lopettamisen jälkeen elopainolla on tapana lisääntyä. Vieneekö tupakointi näläntunnetta, vai johtuuko jostain muusta.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Riippuvuudesta pääsee helpoimmin korvaamalla sen toisella ja se lienee ainoa merkittävä syy lihomiseen. Tepollahan oli keinovalikoimassa myös ruoka.

Minulla höyrystämiseen siirtyminen ei aiheuttanut mitään merkittävää haittaa, se oli hiton helppoa ja parempaa. Salmiakin käyttökin taisi vähentyä eli vaikutus oli mieluumminkin painoa laskeva. No, ajan kanssa höyrystysmäärät on lisääntyneet, kun voi sisällä höyrystää ja olen vähentänyt nikotiinin määrää, jotta ei tulisi huono olo.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ethän sinä olekaan lopettanut nikotiinin käytön.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #8

Vilkaise wikipediasta Käytön hyödyt. Heti sen alla on lyhyempi kappale Käytön haitat. Miksi sen käyttö pitäisi lopettaa, kun se on enimmäkseen harmiton tai jopa ehkä hyödyllinen?

Sähkösavukkeiden höyrystä on kyllä oikein tarkkaan tutkimalla löydetty esimerkiksi vaarallista raskasmetallia, kromia. Kromi vaan on sellainen, että sitä liukenee ruostumattomastakin teräksestä hyvin pieniä määriä. Sitä vain ei huomaa, kuten sähkösavukkeiden akkujen messinkisissä kromatuissa osissa. Käsien "vahvoissa" hikihapoissa se muutamassa kuukaudessa sulaa ja hankautuu pois, seuraavaksi niklaus ja sitten kupari ja messinki paistaa. Minä varmaan saan keittiövälineistä enemmän kromia kuin höyrystäen.

Mahtaakohan ruuassani olla enemmän propyleeniglykolia ja glyserolia kuin hyörystämissäni nesteissä? Leipiin ainakin joskus laittavat. Glyserolia taidetaan käyttää enemmän kauneudenhoitotuotteissa. Muistanet korvamadoksi päässeen käsivoiteen mainoslaulun Lemon juice & glycerin..

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Itse lopetin lääkkeen avulla jota ihotautilääkäri kirjoitti minulle. Minulla oli jalkapohjissa erittäin vaikea ihottuma, johon valohoitokaan ei enää tehonnut. Ihotautilääkäri sanoi, että kyseistä ihottumaa on vain tupakoitsijoilla, oletetaan sen olevan yhteydessä nikotiiniriippuvuuteen.
Vaihtoehtona oli lääkitys joka olisi aiheuttanut hiusten lähdön. Kokeilin tupakanpolton lopettamista lääkekuurin avulla. Ihottumakin parani vähitellen.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #11

Ensinnäkin hyvä, että pääsit eroon.

Tupakan savussa taisi olla n. 4000 eri yhdistettä, joista nikotiini lienee tutkituin. Mitään varmoja tai merkittäviä haittoja ei kuitenkaan ole löytynyt. Savukaasut ja pienhiukkaset kuitenkin tiedetään haitallisiksi. Minulla on muuten sellainen epäilys, että savukkeissa paperi on hyvin suuressa vastuussa haitoista. Sätkäpaperi kaikkein pahinta ja maistuu ihan paskalta. Kevytsavukkeissa oli hyvää paperia, ei maistunut oikein miltään.

Palamisesta vielä, että piippu taitaa olla terveellisin, koska se sytytetään päältä, jolloin palaminen on täydellisintä.

Minulla on tainnut olla aika hyvä tuuri, kun savukkeita poltin vain muutaman vuoden ja piippuun siirryin jossain tupakointiuran puolivälissä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ai niin, miehethän eivät liho, heille tulee vain lihasmassaa:)

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Ruokahalu kasvaa ja ruoka rupeaa maistumaan paremmalta. Myös se ettö kun yrittää päästä eroon tupakasta, niin jotakin pitää vaan syödä.

Käyttäjän timoikonen kuva
Timo Ikonen

20 vuotta meni tupakoidessa ja nyt 1v 8kk ilman. Viikon käytin nikotiinilaastareita ja purkkaa kunnes yhtenä aamuna unohtui laastarin laitto töihin lähtiessä. Päivä meni hyvin ja sen jälkeen en ole vieroitustuotteita tarvinnut.

Nikotiiniin ei kai ole kuin viikon riippuvainen ja oma mielipide on että loppu on korvien välistä kiinni.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä vähän luulen, että sinä olet suunnilleen yhtä vähän riippuvainen nikotiinille kuin minä, oireet menevät ohi päivässä eikä niitäkään juuri huomaa. Toiset taas kertovat kuukaudenkin piinasta, mutta ehkä eivät osaa erottaa fyysistä- ja tapariippuvuutta. Siis sinähän käytit nikotiinia laastareiden ja purkan muodossa viikon ja kun lopetit päivä meni hyvin.

Käyttäjän timoikonen kuva
Timo Ikonen

Niin ilman nikotiinituotteita en edes yrittänyt lopettaa koska oletin sen olevan huomattavasti vaikeampaa. Mene ja tiedä olisinko tarvinnut laastareita ja purkkaa ollenkaan. Tuo laastareiden käytön lopetus tapahtui siis vahingossa kun unohtui aamulla laittaa ja huomasin töissä ollessa että hyvin pärjää ilmankin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #16

Joskus 80-luvun alkupuolella telkusta tuli jotain ihan sarjaa, jossa joukko ihmisiä lopetti ja siinä oli kauheaa vaikerrusta, miten vaikeaa se on. Olin jo siirtynyt pikkusikareihin ja polttanut säännöllisesti enemmän kuin muutaman vuoden. Siitä ohjelmasta jotenkin ärsyynnyin ja päätin kokeilla kuinka vaikeaa lopettaminen on. Ihan cold turkey eli kerrasta poikki. Kuukauden verran odottelin oireita ja kun en mitään huomannut, niin kokeilin maistuisiko, ja maistui.

Pikkusikareihin tulee melko lievä tapariippuvuus, koska niitä ei alle tunnin välein oikein pysty polttamaan ja pari tuntia on ihan mukava väli. Piippua voi imeskellä pitkään ja hitaasti ja jotkut jopa kilpailee, miten kovan tapariippuvuuden siihen saa. Siksi sähkösavuke oli minulle niin sopiva.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kerro miten se viikko meni. Silloinhan sinä hoidit tapariippuvuutta.

Minulla itselläni on melko vahva taipumus tapariippuvuuteen, mutta taitaa se olla osin laiskuuttakin. Siis kuten Steve Jobsilla, joka muistaakseni osti aina 60 samanlaista poolopaitaa kerralla, koska se säästi aikaa. Minä olen vähän köyhempi, mutta sukkia ostan usein 10 paria kerralla, varsinkin kun se toinen sukka aina hukkuu tai tutkin mikä teelaatu on paras ja 40 v. pysynyt samassa.

Kolmas riippuvuus on sosiaalinen. Tupakkapaikalla kuulee parhaat jutut, mutta voi sinne mennä kahvillekin ja yrittää pysytellä tuulen yläpuolella polttaviin nähden.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#14:
Noin 30 vuotta sitten muistan lukeneeni, että nikotiini häviää ihmisestä täysin 50 tunnissa. Eli keho ei sen jälkeen fyysisesti "muista" nikotiinia eikä kaipaa sitä. "Kaipuu" on tämän jälkeen pelkästään psyykkistä eli tapaa. Nykytutkimus voi olla toista mieltä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä muistaisin aika äskettäin lukeneeni, että nikotiinin puoliintumisaika on muutama tunti. Jos se olisi 4 h, vuorokaudessa se olisi enää 1/64-osa, kahdessa 1/4096-osa.

Wikipediassa ei ole oikeastaan paljoakaan hyödyllistä aiheesta, vain kahdella kielellä: https://en.wikipedia.org/wiki/Nicotine_withdrawal ja sama italiaksi. Ilmeisesti yhdessäkään tutkimuksessa ei ole ollut kunnollista metodia. Timo oli tehnyt ihan kelvollisen ihmiskokeen. Ensin tapa ja vasta sitten fyysiset oireet. Toinen mahdollinen tapa olisi ensin totutella sähkösavukkeeseen ja vasta sitten poistaa nikotiini. Minä tein itselläni, oliko se noin vuosi sitten sellaisen kokeen, mutta vain noin vuorokauden ajan. Oireet tuskin havaittavat. Ajattelin, että tyhmä testi, ei mieltä jatkaa.

Voi tietysti olla, että minä ja Timo ollaan vain onnekkaita fysiikaltamme. Tai sitten nikotiinia vain halutaan demonisoida, mutta sitä on vain nautittu väärin. Jos kofeiinia olisi alettu nauttimaan polttamalla, se voisi hyvinkin olla samassa tilanteessa nyt.

Siinä Aurejärven puheissa on perää, että kevytsavukkeet oli täysi huijaus. Mahdollisimman vähän nikotiinia ja silti sama määrä savukaasuja. Tervaa saivat vähennettyä sentään käyttämällä ohuempaa ja parempaa paperia.

Sellainen vielä, että yritin lopettaa 10 v. sitten purkan avulla. Leuat ei kestänyt, kun purkkaa en ole tottunut jauhamaan. Laastari taitaa olla pakollinen apuna.

Käyttäjän timoikonen kuva
Timo Ikonen

Omasta mielestäni ensimmäinen viikko oli helppo. Ehkä ne kahvin ja ruuan jälkeiset hetket oli vaikeimpia kun piti jotain muuta keksiä tupakoinnin tilalle. Aina sitä kuitenkin jotain tekemistä keksi. Tupakkapaikalla tuli töissä vielä senkin jälkeen satunnaisesti käytyä että kuuli juurikin niitä viimeisimpiä juoruja ja näki viereisen hallin työtovereita.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minulla aikoinaan kauan sitten oli yhtenään näitä tupakkalakkoja, mutta aina ne jonkin kuukauden kuluttua sortuivat. En käyttänyt nikotiinipurkkia, kun tunnen monia joille se on jäänyt uudeksi paheeksi.

Kaikkien epäonnistumisten jälkeen vihdoin onnistuin itsesuggestion avulla. Päätin vakaasti, että tuoreet mustikat ovat paras korvike nikotiinille. Mustikat ovat terveellisiä ja niissä on paljon flavonoideja, jotka auttavat nikotiinin poistumiseen verestä - näin päätin ja onnistuin yli oman odotukseni. Itsepetos on laji sinänsä.Täytyy olla itse hyväuskoinen uskottelija:)

Onneksi oli kesä ja minä söin lautasellisen mustikoita aina kun teki mieli taas lähteä ulos "miettimään syntyjä syviä", kuten olin itselleni aina kertonut nikotiinin halun yllättäessä. Kului koko elokuu, kun huomasin, että olin paremmassa kunnossa kuin koskaan ennen ja aamuyskäkin oli loppunut. Suurin bonus oli myös se, että mieheni iloitsi siitä joka päivä, kun ei enää tarvinnut "tuhkakuppia pussata". Jälkikäteen sen on myös hyvin ymmärtänyt. Tupakka haisee kamalalta.

Toivotan sinulle onnea, kyllä se siitä onnistuu, kun pysyy maitolinjalla tarpeeksi pitkään ja välttää tilanteita, joissa aina sortumisvaara on suurin. Viini-illat iloisen porukan kanssa, joissa monet polttavat ja ulos tupakalle meno on liian helppoa. Vältä niitä muutamia kuukausia ainakin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Lisäsin linkin tänne kirjoitukseeni Sähkötupakka - Välineurheilijan opas. Suurin syy on kommentissani 21 oleva havainto siitä, että nikotiiniriippuvuutta tai oikeammin sen vieroitusoireita ei ole ilmeisesti koskaan edes tutkittu kunnolla. Tutkijat ovat vain halunneet tapella keskenään kahdessa leirissä unohtaen totuuden etsimisen. Samalla tupakoinninlopettajat on unohdettu. Riippuvuuden luonteen tunteminen helpottaa siitä eroon pääsemistä.

Tehkää ihmiskokeita itsellänne.

Jaakko, Timo ja Teppo, kiitos.

Sähkötupakka - Välineurheilijan opas on edelleen suosituin kirjoitukseni ja vaikka onkin jo vanha, niin en tiedä parempaa, kun sellaista ei ole tarvinnut etsiä ;) Pääasia on, että pääsee poltettavasta tupakasta eroon.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Tupakoinnin lopettelu jatkuu ja kavereitakin on tullut mukaan talkoisiin. Vaniljarinkeli tuntuu toimivan. Täytyy pyytää jotain muutakin kokeilemaan sitä, sillä itse olen huomaavinani suuren eron.
On myös siinä käsityksessä, että eri savukkeet aiheuttavat erilaisen riippuvuuden, ja joku on joskus sanonut että joihinkin savukkeisiin lisätään jotain kemikaaleja jotka lisäävät riippuvuutta. Joskus olin kyllä sitä mieltä, etten marlborosta pystynyt lopettamaan tupakointia ja Gauloises blondes oli savuke, mistä lopettaminen oli kuvitelmani mukaan helpompaa ja siitä pystyin lopettamaan. Olin tuolloin 3,5 vuotta polttamatta. Nyt polttelin ennen lopettamista, joko Bonus-savukkeita, tai venäläisiä LM-kevytsavukkeita.
Välillä kyllä tuntui "via dolorosalta" koko homma, mutta tapasin yhden tupakoinnin lopettaneen henkilön joka kertoi että se pahin tupakan tuska ei kestä kuin noin 15-minuuttia ja kun sen kestää, niin kestää me muutkin tuskaisat minuutit. Tupakan himo loppuu ja tulee jossakin vaiheessa uudestaan, kunnes loppuu kokonaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ei se helppoa ole ja muistan lukeneeni jonkun tutkijan sanoneen sen olevan vaikeampaa kuin alkoholista selviäminen. Tosin tupakoitsijoiden keskuudessakin on eroja, on niitä joille savuke on yksi päivän kohokohtia ja toisia, joille se on automaatista toimintaa, jota tuskin itse edes huomaa tekevänsä. Itse kuuluin tähän ensin mainittuun ryhmään, jolle savukkeen polttaminen oli suorastaan "pyhä toimitus" ja teinkin sen mielummin yksin ulkona, jotta mikään sivullinen ei häiritsisi itse toimintaa ja tietoista nautintoa. Se oli. riippuvuutta pahimmillaan ja se olikin minulle itselleni suurin syy lopettaa koko ahdistava tilanne, joka vei myös liikaa aikaa ja mielenrauhaa.

Kakkosryhmään kuuluville on helppoa lopettaa, kun he voivat myös polttaa vain silloin tällöin...

Henkinen riippuvuus kesti minulla pitkään, ehkä vuoden verran, mutta ei sentään niin pitkää kuin muinoisen Ruotsin pääministerin Erlandelin kohdalla, joka totesi kiirastulen kestäneen viisi vuotta!! Mutta, mutta kyllä kaikki vaiva ja tuska kannattaa käydä läpi, kun on henkisesti vapaa olemaan polttamatta ja terveyteen se vaikuttaa melkein heti. Arvo se on sinänsä ja elinaikaakin lupaavat lisää jopa kymmenenkin vuotta.

Aikanaan minulla sortuivat lukuisat lakkoni juuri siihen, että poltan vain tämän yhden ihan vaan kokeeksi ja se oli sitten aina siinä , seuraavana päivänä "kokeilin" taas uudelleen.... Älä tee samaa tyhmyyttä:). Pidän sinulle peukkuja!

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Nyt on pian kulunut kaksi vuorokautta siitä, kun vaihdoin nikotiinittomaan e-nesteeseen. Vieroitusoireita en ole huomannut. Tosin vähän huono ajankohta ihan heikkoja signaaleja tarkkailla. Tarkoitus on jatkaa 4 vrk. Wikipediahan sanoi:

"The symptoms of nicotine withdrawal usually appear 2-3 hours after last intake of nicotine, peak in 2-3 days, and last for 2-3 weeks, although they can last longer in some users."

Kun 4 vrk tulee täyteen, pääsen tekemään toisen kokeen. Höyrystän 24 mg/ml nestettä, niin tulee testattua, saako höyrystämällä mitenkään nikotiinihumalaa. Ei ole vielä onnistunut edes aamuisin. Raportoin siis perjantai-iltana, mutta epäilen, että raportoitavaa ei juuri ole. Täytyy miettiä, mitä sanoisi tapariippuvuudesta. Ehkä on aika yleistä, että suuri osa "vieroitusoireista" johtuukin tapariippuvuuden selittämisestä.